TRSKA za ograde

Postavljen Sep 20, 2022 | Pregleda: 835
Pozvati za cenu
+3********Prikaži broj
Lokacija.: Inđija
Trska za ograde, dvorišta, letnjikovce, bašte, terase, restorane, kafiće, igraonice, vrtiće...

Trska je jedan od prirodnih materijala koji je ranije dosta korišćen u izgradnji, a danas ponovo dobija na popularnosti. Trskom su se pokrivali krovovi, ograđivala dvorišta, a nekada se koristila i kao armatura u zidovima od naboja, kao i u nekadašnjim tavanicama poznatijim po starom imenu "karatavan".

Široka upotreba ove barske biljke opravdana je činjenicom da je ovaj prirodan materijal odličan izolator, koji zadržava štetna ultraviolentna zračenja i predstavlja veliku zaštitu od insekata i glodara.

Osušene stabljike trske koristile su se nekada, a danas još nalaze primenu u građevinarstvu, tako što se njime prekrivaju krovovi kuća, za pravljenje ograda i slično.

Ranije vam za zidanu ogradu nije bila potrebna nikakva dozvola, a sada, pogotovo u poslednjih nekoliko godina, situacija je znatno komplikovanija. Za zidanu ogradu do komšije, potreban Vam je projekat, građevinska dozvola, plan... Zatim naravno šljunak, cement, mešalica, cigle, kreč, armatura, majstor, antlogor, kafa, doručak, ručak, rakija, mnooooogo piva i mnooooogo živaca.

Umesto toga mi vam preporučujemo ogradu sa stubovima, žicom i trskom.

Naš najprodavaniji proizvod je trska pletena u rolnama od 5 m dužine, a visine su 100, 120, 140, 150, 160, 180, 200 i 250 cm. Trska je na ručnim i električnim mašinama gusto ispletena i prošivena pocinkovanom žicom. Trščana pletiva iz naše ponude koriste se najčešće za ograđivanje placeva, zadnjih dvorišta, terasa u stambenim zgradama... Takođe mnogi naši kupci pletivom zatvaraju bočne strane na letnjikovcima a čest je slučaj da se pletivom letnjikovci i pokrivaju. U tom slučaju najbolja varijanta je da se pokriva u dva sloja i to tako što najpre ide jedan sloj trske, zatim ide "paropropusna-vodonepropusna" folija i na kraju još jedan sloj trske.

U Vojvodini pričaju da trska u sebi sadrži neku vrstu kiseline koju "ne vole" miševi, pacovi i komarci, kao i da se u hladovini pod trskom najlepše spava. Letnje vrućine u ravnici često su nepodnošljive. Tad toplota prikuje selo, rojevi komaraca vrebaju na svakom koraku, a u travi, grmlju i šumi kriju se kolonije opasnih krpelja. Tada se mora naći nekakav zaklon, utočište od sparine i insekata. Takvo mirno i prijatno mesto nalazi se pod trskom.

Često postavljano pitanje vezano je za trajnost trske kao ograde. Kao što je u tekstu više puta rečeno, trska raste na močvarnim terenima, tako da joj vlaga i ne smeta preterano. Što se tiče vetra, taj problem se rešava dobrim pričvršćivanjem. Ako se trska dobro pričvrsti, na kvalitetnu, čvrstu i stabilnu ogradu sa stubovima i dobro zategnutom žicom, tad će ograda od trske potrajati najmanje 5-6 godina, a moguće i više. Na trajnost ograde od trske najpogubniji uticaj imaju sunčevi zraci - ultraljubičasto zračenje. Trajnost ograde od trske, može se produžiti lakiranjem, ali samo ako su u pitanju neke manje površine, iz prostog razloga što bi vam za veliku površinu trske trebalo mnogo laka, pa bi moglo da se desi da lakiranje košta skuplje od trske. A kad su manje kvadrature u pitanju tu je situacija malo drugačija. Pogotovo za terase ili za neke ugostiteljske objekte. Trska se može prelakirati raznim premazima, a najpopularniji su lakovi za čamce, mada u poslednje vreme po farbarama postoje razni premazi na bazi vode, pa čak postoje i lakovi na bazi voska, koji su nešto skuplji u odnosu na uljane, vodene i nitro lakove ali oni ne samo što ne pucaju na suncu, nego se zahvaljujući vosku ni vlaga u vidu kiše i rose ne zadržava na trsci nego sklizne. U svakom slučaju za lakiranje je najbolje da pitate prodavce u prodavnicama boja i lakova.

Što se tiče montaže postoji mogućnost da trsku montirate sami, a postoji mogućnost da vam mi uz prodaju i prevoz, odradimo i taj deo posla. Najbolja varijanta je ako imate ogradu sa stubovima koji su postavljeni na razmaku od 200 - 250 cm. Poželjno je da Vaša ograda ima i žicu za koju mi možemo da pričvrstimo trsku.

U našoj galeriji nalaze se slike sa mnogih naših montaža, a možemo se pohvaliti da se naša trska nalazi i na ogradi Manastira Studenica, na nekoliko restorana na Adi Ciganliji, na brojnim kafićima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Lazarevcu, Mladenovcu, Pančevu, Boru, Negotinu, Paraćinu, Jagodini, Loznici, Šapcu, Staroj i Novoj Pazovi, Batajnici, Smederevu, Požarevcu, Pirotu i mnogim, mnogim drugim mestima.

Trsku šaljemo kurirskom službom AKS Express. Cena slanja prve rolne je 400,oo dinara a za sve ostale cena je 300,oo dinara. Na primer ako naručite samo jednu rolnu cena je 400,oo dinara a ako naručite 2 rolne prevoz bi koštao 700,oo dinara. Za 3 rolne prevoz je 1.000,oo i tako dalje. KILOMETRAŽA NE UTIČE NA CENU. Veće količine - prema dogovoru - možemo da dovezemo lično, našim vozilom.

Za svaki dogovor i savet slobodno pozovite 063 81 16 142

www.trskazaograde.rs

#trska

Pavle Raičković


+3********Prikaži broj

<< Nazad na Gradjevinski Materijal

Na vrh