Početna  » Sve za Kuću  » Domaćinstvo - Bašte - Park  »Oglas #239278
200RSD

SELEN zacinska biljka DOMACE SEME

Postavljen Mar 30, 2020 | Pregleda: 105
+3********Prikaži broj
Lokacija.: Pančevo
Kupujete 15 semenke, nema puno u zalihama. Saljem posle uplate na racun+70 din za postarinu.
Tip: Lekovita biljka i začin
Selen je biljka mediteranskog porekla, ali je proširena na čitavu južnu Evropu. Moze se sejati kako u jesen tako i u prolece (bolje u jesen kao i celer i pastrnjak). Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja.
U lišću ima do 100 mg vitamina C. Selen je prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ, često se daje zajedno sa drugim štitaricama za lečenje organa za varenje, i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima. Osim kao diuretik, selen se upotrebljava i kao stomahik, karminativ i blag ekspektorans.
Blag čaj od sušenog lista selena koristi se za ispiranje bolnog ždrela i protiv groznice.
Koren selena pomaže pri oboljenju bubr ega i mokraćnih kanala, u lečenju gihta i otklanjanju reumatičnih bolova. Lečenje: selen ima snažno diuretično dejstvo, pa se koristi za izbacivanje tečnosti. Za lečenje se upotrebljava etarsko ulje korena, koren, plod, list, a ređe zeleni izdanak
U kulinarstvu
Selen ima oštar miris u početku slatkast, posle oštar, malo gorak, biberast veoma intenzivan ukus
Seme, listovi i stabljike selena su aromatični, ukusa sličnog celeru; njime se može obogatiti ukus čorbi i paprikaša. S obzirom na to da aroma selena dobro podnosi duga krčkanja, za razliku od celera, koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za povrće i za aromatizovana pečenja. Sveži listovi se mogu dodati salatama i povrću.
U zimskom periodu dodaje se hlebu i raznim pecivima, njime se začinjavaju jela od krompira i kupusa. Takodje se koristi i za pripremu biljnog putera, salata, marinada, sosova, supa, mlevenog govedjeg I ovčijeg mesa. Može se koristiti u kombinaciji sa lišćem peršuna, vlašcem, majčinom dušicom ruzmarinom crnim biberom.
Takodje se koristi i u proizvodnji ra kija travarica.
Pogledajte i ostale moje aukcije, hvala

nena


+3********Prikaži broj

SLICNI OGLASI

Kruševac
Postavljen 7 dana pre na Domaćinstvo - Bašte - Park
200RSD
Kruševac
Postavljen 7 dana pre na Domaćinstvo - Bašte - Park
250RSD
Kruševac
Postavljen 7 dana pre na Domaćinstvo - Bašte - Park
100RSD
Na vrh