Početna  » Sve za Kuću  » Domaćinstvo - Bašte - Park  »Oglas #238114

Maticnjak- Lekovita biljka i zacin-Rasad

Postavljen Jan 29, 2021 | Pregleda: 294
CENA: 50RSD
+3********Prikaži broj
Lokacija.: Pančevo
Lekovita biljka i začin

Saljem najmanje 10 biljaka
Matičnjak (Melissa officinalis) je višegodišnja začinska, lekovita, aromatična I medonosna biljka. Formira žbun, bokori se, i često se u parkovima uzgaja kao ukrasna biljka. Veoma lako se uzgaja.
Matičnjak ima miris i ukus na limun i od njega se može praviti liker. Sveži listovi se koriste za salate, supe, kuvana jela. .. Najvredniji je list koji se bere neposredno pred cvetanje, a cela biljka se može brati za vreme cvetanja. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno eterično ulje.


Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv. Matičnjak se preporučuje u lečenju depresije, hipohondrije, smetnji kod menstruacije, grčeva koji su povezani sa menstruacijom, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva, tegova sa želucem, povraćanja na nervnoj osnovi, hroničnog bronhijalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, gadjenja, povraćanja i za jačanje organizma. Sam list matičnjaka uspešno se daje za povećanje apetita, I kao dodatak kupkama protiv reumatizma. Eterično ulje od matičnjaka (dobija se parnom destilacijom lista i cveta ubranog u fazi cvetanja), je izuzetno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, i u industriji parfema, i kozmetike. Naročito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Čaj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorom ili nervnom bolešću.

nena


+3********Prikaži broj

<< Nazad na Domaćinstvo - Bašte - Park

Na vrh