Početna  » Sve za Kuću  » Domaćinstvo - Bašte - Park  »Oglas #253892

Ljiljani

Postavljen Mar 30, 2021 | Pregleda: 89
CENA: 80RSD
+3********Prikaži broj
Lokacija.: Pančevo
Kupujete 10 semena
Ljiljani se mogu razmnožavati lukovicama, semenom i kulturom tkiva. Ako se želi povećati broj vrednih hibridnih ljiljana, kod presađivanja mogu se s lukovice skinuti ljuske i staviti u uspravnom položaju u tresetnu zemlju, u klijalištu ili stakleniku. Mogu se staviti i u plastičnu vreću s tresetom, u toplo klijalište, tako dugo dok se ne pokažu izboji. Tada se presade u sandučiće sa tresetnim supstratom na razmak od 2,5 cm. Nakon prve sezone, kad stvore mlade listove, biljke se mogu posaditi pojedinačno u lonce, gde se dalje uzgajaju dok ne dostignu veličinu prikladnu za sadnju u vrtu ili stakleniku.

Neki ljiljani stvaraju takođe male lukovice na stabljikama, ispod ili iznad zemljišta. One se mogu skinuti pred kraj leta, kad su gotovo spremne da se same otkinu, te postaviti u toku zime u sanduke s tresetnim supstratom. Sade se u sandučiće sledećeg proleća.

Razmnožavanje semenom je metoda prikladna za originalne vrste, koje ispadaju verne tipu, ali ne i za hibride i odlike kod kojih nije tako. Uzgoj ljiljana iz semena je dobar način za dobijanje bezvirusnog biljnog materijala. Ovako dobijene biljke cvetaju nakon 3-4 godine. Seme se skuplja u jesen, i do proleća drži u frižideru. Seje se u proleće, u dublje setvene sandučiće sa većim brojem rupa za drenažu, u treset. Seme manjih tipova se seje na razmake od 1,25 cm, a većih 4 cm. Sandučići, nakon što se pokriju folijom, drže se u zaštićenom prostoru. Seme klija za oko 3 sedmice. Tada se folija sklanja, i setveni sandučić se stavlja na dobro osvetljeno mesto, ali zaštićeno od direktnog sunca. Kada prođe opasnost od mrazeva, sandučići se iznose iz zaštićenih prostora, i stavljaju na mesta zaštićena od vetra, i noću prekrivaju najlonom. Tokom kasnijeg uzgoja se folija potpuno skloni. Kada proklija 15-ak cm, presađuju se u pojedinačne saksije, u kojima se ostavljaju 2 sezone, a u trećoj sezoni se presađuju na stalno mesto.

nena


+3********Prikaži broj

<< Nazad na Domaćinstvo - Bašte - Park

Na vrh