Početna  » Sve za Kuću  » Domaćinstvo - Bašte - Park  »Oglas #58439
99RSD

Bamija OKRA organsko seme

Postavljen Mar 30, 2020 | Pregleda: 435


06********Prikaži broj
Lokacija.: Vršac
Najčešće se bamija prozvodi direktnom setvom semena u redove, kućice i trake. Seje se polovinom maja, tako da međuredni razmak bude 60-80, a razmak u redu 25-35 centimetara, dubina 2-3 cm.
Može se sejati i malo gušće, pri čemu se okopavanjem može prorediti na željeni sklop.
Plodovi se beru već posle tri do pet dana nakon cvetanja, obično ručno, svaki dan, a nekada i dva puta dnevno. Beru se ujutru kako plodovi ne bi prerasli i ogrubeli pri čemu nisu tako ukusni za jelo. Može se i sušiti u nizovima u hladovini i tada dobija maslinastu boju.
Bamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja. Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je ukusa, niti šta sve poseduje. A okra ili gospini prsti, kako je još zovu, u ishrani je korišćena još pre tri i po milenijuma, naročito u faraonskom Egiptu.
Za njen izuzetan uticaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra, a drevni zapisi govore da se u dolini Nila uzgajala vekovima pre Hrista. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svedoči čuvena begova čorba i bajramska bamija.
Ova trajna biljka iz porodice sleza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuvanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih semenki, izuzetno bogatih belančevinama i mastima.
Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.
Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.
Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, sprečava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.Vitamin C, kojeg takođe ima u zavidnim količinama sprečava nastanak dijabetesa, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest ispoljila. Delotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, takođe, podmlađuje kožu, pospešuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.Sadrži i polisaharide koji deluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva disajne puteve, jer pomaže eliminaciji sluzi.Zvanična istraživanja potvrdila su da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetetskim vlaknima, pospešuje zdravlje debelog creva, ali i čitavog probavnog trakta. A važan pratilac vitamin A doprinosi očuvanju zdravlja celokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcionisanje.
Kupujete 5 semenke
Pogledajte i ostale moje aukcije,hvala!

nena


+3********Prikaži broj

SLICNI OGLASI

Subotica
Postavljen Mar 13, 2020 na Domaćinstvo - Bašte - Park
90EUR
Subotica
Postavljen Mar 13, 2020 na Domaćinstvo - Bašte - Park
53,000RSD
Subotica
Postavljen Mar 13, 2020 na Domaćinstvo - Bašte - Park
105,000RSD
Subotica
Postavljen Mar 13, 2020 na Domaćinstvo - Bašte - Park
79,000RSD
Na vrh